Tanácsok hőséghullám idejére

Sérülékeny lakosság csoportok

Milyen betegségek növelik a hőség idején bekövetkező halálozás kockázatát?

• Diabetes mellitus és egyéb anyagcsere betegségek,
• Organikus mentális betegségek, dementia, Alzheimer kór,
• Mentális és viselkedési zavarok psychoaktív gyógyszerek és alkohol fogyasztása miatt,
• Schizophrenia és hasonló kórképek,
• Extrapyramydális és egyéb mozgási zavarok (Parkinson kór, stb),
• Szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, ritmuszavarok,
• Légzőszervi betegségek (KALB, bronchitis),
• Vesebetegségek, veseelégtelenség, vesekövesség.

Tanácsok hőséghullám idejére

 Kerüljük a meleget!  

 

 Fontos megjegyzések  

 Hűtse lakását!  

 

 Figyelje a szobahőmérőt!  

 Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.  

 

 Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Fontos a fokozott folyadékpótlás.  

 Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.  

 

  

 Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.  

 

  

 Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben („hideg” festék, párologató, zöld növények).  

 

  

 Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.  

 

 Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!  

 Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben.  

 

  

 Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.  

 

  

 Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.  

 

  

 Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!  

 

 Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet. Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!  

 Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet.  

 

 A lázas betegekre különösen oda kell figyelni. Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!  

 Ellenőrizze testhőmérsékletét!  

 

 Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett – hőguta alakulhat ki. 40 fok felett – életveszélyes állapot.  

 Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!  

 

 Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.  

 Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed! Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!  

 

  

”Fogyasszon sok folyadékot” – ez azt jelenti, hogy annyi vizet pótoljon, amennyi a vizelettel és izzadással elveszített víz mennyiség másfélszerese.

Hőség idején akkor is kell folyadékot fogyasztani, ha ne érezzük magunkat szomjasnak. Ez különösen igaz idős korban, akik kevésbé érzik a szomjúságot.

A „tiszta” víz túlzott fogyasztása súlyos Na hiányhoz vezet, potenciálisan előidézhet stroke-ot vagy halált is. Ez megelőzhető, ha az italba konyhasót és egyéb oldható anyagokat keverünk (20-50 mmol-t litererenként). Ezzel megelőzhetjük a vizelettel történö túlzott folyadékvesztést és elősegítjük a folyadékegyensúly helyreállítását.

2014. július 1. Semmelweis-nap

imageJúlius 1. Semmelweis-nap, munkaszünet az egészségügyben! Ezen a napon nem lesz rendelés, kizárólag a sürgősségi esetek ellátására szervezett ügyelet lesz elérhető!

Közérdekű munkavégzés – orvosi alkalmassági vizsgálat

Közérdekű munkavégzés – orvosi alkalmassági vizsgálat
 

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény az állami foglalkoztatási szervet jelöli ki a közérdekű munka végrehajtására.

A munkaügyi kirendeltség jelöli ki az elkövető számára azt a foglalkoztatót, ahol a kiszabott közérdekű munkát teljesítheti, a foglalkoztató beleegyezésével.

A foglalkoztatónak az elkövetőt foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra kell utalnia, a közérdekű munka megkezdése előtt. A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat díját az elkövetőnek kell fizetnie.

A vizsgálat díja 3300,- Ft

Reflux, refluxbetegség

 Nők Lapja 2013. 13. szám 62-63. oldal

A reflux gyakori panasz, Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál előfordul.

– Nincsen olyan rendelés, amikor ne jelentkezne néhány beteg, akinek panaszai refluxra, refluxbetegségre vezethetők vissza – összegzi tapasztalatait dr. Dienes Csaba Emil háziorvos, a foglalkozás-orvostan szakorvosa. – Mi a különbség? Alkalmanként mindenkinél előfordulhat, hogy a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez a reflux. Ha ez hetente legalább három alkalommal, minimum két tipikus tünettel jelentkezik, ez a refluxbetegség. Tipikus tünetek a gyomorégés, a nyelőcső alsó szakaszának, a gyomorszájnak a fájdalma, a savas felböfögés, a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, az émelygés, a nyáladzás. Számos esetben viszont olyan félrevezető tünetek jelentkeznek, amelyek akár más betegségre is utalhatnak. Ilyen a rekedtség, az idült köhögés, a torokégés, a makacs garatgyulladás, ritkán arcüreg- és középfülgyulladás. Ezek tüdő- vagy fül-orr-gégészeti betegség gyanúját vetik fel. Gyakori a mellkasi fájdalom, amely szívinfarktusra emlékeztet. A gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása éjszaka nem mindig észlelhető, de alvás- és légzészavart válthat ki, ami a másnapi fáradtság, teljesítménycsökkenés okozója lehet. A gombócérzés a torokban pszichés zavarra utalhat.


Öngyógyítás és kezelés

A gyomorégés kezelésére számos vény nélküli készítmény kapható a patikákban. Ezeket azonban nem javasolt hosszabb ideig alkalmazni.

– Ha a panaszok egy-két héten belül nem múlnak el, ajánlott orvoshoz fordulni.

Fokozott kockázat esetén a kivizsgálás részeként gyomortükrözésre is szükség lehet – mondja a háziorvos. – Súlyos állapotra utaló véres hányás vagy szurokfekete széklet, nyelési nehézségek, illetve heves fájdalom esetén a kivizsgálás nem halogatható. Megfelelő kezeléssel csökkenthetők a panaszok, és kivédhetők az olyan szövődmények, mint a nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély, szűkület, hegesedés, rákmegelőző állapot kialakulása. Egészséges életmóddal pedig megelőzhető, hogy a tünetek visszatérjenek.

Mohóság helyett

A gyomorpanaszok megelőzésének fontos része az egészséges életmód kialakítása: kerülendők az irritáló, erősen fűszeres ételek, a dohányzás, a sok kávé, a tömény alkohol és a szénsavas italok. Röviddel lefekvés előtt már nem javasolt étkezni. A mértékletesség segít elkerülni az elhízást, míg a túlsúly a hasi nyomás növelésével tovább súlyosbítja a refluxos tüneteket. Javasolt a napi többszöri étkezés, az élőflórás joghurt és kefir, a gabonafélék, a főzelékek, a krémlevesek fogyasztása. A komplex szénhidrátokat tartalmazó zöldségfélék, a magas keményítő- és fehérjetartalmú ételek – például burgonya, rizs, sovány húsok – savkötő képessége jobb az átlagosnál. A rendszeres testmozgás a gyomor-bélrendszer működése szempontjából is előnyös, de nem javasolt közvetlen étkezés után sportolni vagy szaunázni!

 

Vedd a helyit!

A napokban jelent meg az Abaúj Piac, és annak Facebook oldala. Ott olvastam küldetésüket, mellyel nagyon egyetértek, és alább bemásolok.

Küldetés

Mi, abaúji emberek úgy érezzük, hogy a „nagy politika” által magunkra vagyunk hagyva. Ebben a térségben akkor lesz fejlődés, ha mi magunk összefogunk és így teremtünk magunk körül olyan dolgokat, amik értékesek, amik megélhetést biztosítanak a családunk számára, amik érdeklődésre tartanak számot saját területünkön és azon túl, amiért ide látogatnak közelről és távolról.

Én szeretnék egy picit tovább is lépni. Fogjunk össze, és azon túl, hogy a helyi termelők áruit vásároljuk, segítsük egymást, és vásároljuk a helyi szolgáltatást is! Részesítsük előnyben a helyi termelőket és a helyi szolgáltatókat!

 

ELSŐSEGÉLY ALKALMAZÁS OKOSTELEFONRA

elsősegély alkalmazás

 

Zsebünkben a segítség az elsősegélynyújtáshoz

Hazánkban száz emberből csak tizenöt segít vészhelyzet esetén.

Itt a mobil támogatás!

Elsősegély

Biztonságos karbantartás a mezőgazdaságban

Biztonságos karbantartás a mezőgazdaságban

Biztonságos karbantartás a mezőgazdaságban

A mezőgazdaság a munkavégzéssel kapcsolatos balesetek tekintetében az egyik legveszélyesebb ágazat. A mezőgazdasági dolgozók körében az átlagos munkavállalókhoz képest a nem halálos kimenetelű munkahelyi balesetek 1,7-szer, a halállal végződő balesetek pedig háromszor gyakrabban fordulnak elő. Az EU-27 mezőgazdaságára túlnyomórészt a családi munkavégzés és az önfoglalkoztatás magas aránya jellemző, minthogy a gazdaságokban a legtöbb munkát a gazdaság tulajdonosa vagy családtagjai végzik. A gazdaságokban dolgozó személyek közül tízből kilenc (89%) családi munkaerő.(1) 2007-ben a gazdálkodók 78%-a egyedül dolgozott családtagjai, valamint csúcsidőszakokban alkalmazottak alkalmi segítségét igénybe véve. (2) Az önfoglalkoztatás, illetve az a tény, hogy a gazdálkodás gyakran családi vállalkozás, kihívást jelent a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából.

Karbantartási feladatok a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban végzett karbantartási tevékenységek igen sokrétűek. Idetartozik:

Foglalkozás-eü. ellátás már 5000 Ft-tól!

Azt gondolja, az Ön cégének nem kell foglalkozás-egészségügyi ellátást („üzemorvost”) biztosítania?

Kerülje el a magas bírságot!

Alkalmassági vizsgálatok 1800 Ft-tól…

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s…

üzemorvos Borsod megye, Abaúj, Miskolc, Encs | Powered by WordPress
Dienes - a költséghatékony foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás